info@hushallsskolansfond.se

Om stiftelsen

Stiftelsen Uppsala Hushållsskolas Fond delar ut stipendier inom hem- och konsumentkunskapens område.

Stiftelsens ändamål är att främja och stödja undervisning, vidareutbildning och vetenskaplig forskning i hem- och konsumentkunskap, förkortat HK, och närliggande områden genom att dela ut stipendier till personer mantalsskrivna i Uppsala län och anslag till institutioner, organisationer etc. med säte i Uppsala län.

HK är ett skolämne som handlar om livet i hem och familj och om livet som konsument. Det finns idag endast i grundskolan, där det är det minsta obligatoriska ämnet med endast 118 timmar under alla nio åren.

Trots sin litenhet ger ämnet viktiga bidrag till utbildningen särskilt inom hållbar utveckling, hälsa, jämställdhet och kultur.

Uppsala hushållsskolas fond har uppmärksammat insatser som utvecklar ämnet Hem- och konsumentkunskap, HK, i skolan genom utmärkelsen Årets HK-lärare under åren under åren 2005-2009.

Styrelse

Karin Hjälmeskog, ordförande

Ingela Marklinder, sekreterare

Päivi Adolfsson

Anna-Christina (Kia) Alfredsson

Hanna Lackmar

Åsa Westas

Britta Ekman

Stadgar

Stadgar (formella)

Stadgar (lättläst)

Historik

Stipendiestiftelsen instiftades år 1963. Grundkapitalet uppkom när Föreningen Uppsala Hushållsskola, grundad 1881, upphörde. Skolans uppgift var ”att bereda eleverna tillfälle att inhämta praktiska kunskaper”. Eleverna tillagade och serverade mat till gäster. Matsalarna låg först vid Stora torget i Uppsala och senare på Svartbäcksgatan.

Stiftelsen i media

Här skolas framtidens husmödrar – UNT 2013-12-21
Varför är hemkunskap viktigt? – UNT 2014-01-11
Vad är Matskolan? – UNT 2015-01-10

Integritetspolicy